Skip links

Gay Babyboom

Door Pim Mookhoek

Gay Babyboom is een documentaire van ongeveer 50 minuten in de regie van Pim Mookhoek die geproduceerd zal worden door JURA Filmprodukties in samenwerking met BNN/VARA

Gay Babyboom volgt drie homostellen die allen hun eigen variant hebben verzonnen, of aan het verzinnen zijn, om kinderen te krijgen en op een gelukkige wijze op te kunnen voeden: 

1. Voor de kinderen worden geboren:

Twee meiden willen kinderen. Ze kennen geen geschikte vader en gaan op zoek. Wij volgen hen in hun zoektocht en gesprekken vooraf: wat voor man gaan we zoeken en hoe gaan we die vinden?

Nadat er een aantal kandidaten zijn gepasseerd, hebben ze dan eindelijk de eerste ontmoeting met een eventuele vader waar ze beiden enthousiast over zijn. Dan volgen we het hele proces van voorbereiding, bevruchting, de zwangerschap met alle onzekerheden die daarbij optreden en uiteindelijk de geboorte van de baby aan het einde van de film.

Wat komt er allemaal bij kijken: praktisch, medisch en juridisch? Hoe regel je dit om later teleurstellingen te voorkomen?

Dit wordt de hoofdlijn van het verhaal en wordt de productietijd dus ongeveer een jaar.

Gebeurtenissen in deze eerste variant geven de aanleiding om de andere twee te tonen:  

2. Als de kinderen er een paar jaar zijn:

Een alleenstaande homo en een alleenstaande vrouw (hetero of homo) voeden samen één of meerdere kinderen op van tussen de 1 en 5 jaar. Wat voor problemen komen zij tegen? Hoe bevalt het co-ouderschap?

 

3. Als de kinderen groot zijn en bijna klaar om het huis uit te gaan:

Een homostel heeft met een lesbisch stel al oudere kinderen van tussen de 13 en 20. Hoe hebben ze de opvoeding van de kinderen gedaan en hoe hebben de kinderen een en ander thuis en op school ervaren?

Gay Babyboom wil het nadrukkelijk niet hebben over de gevallen waarin ruzie ontstaat. Gay Babyboom wil een positief verhaal vertellen over gezinnen waarin kinderen op een gezonde, vrolijke manier opgroeien met gay ouders.

Enerzijds zal de film laten zien dat er een nieuwe, gelukkige generatie kinderen opgroeit met gay ouders. Anderzijds kan Gay Babyboom een voorbeeld zijn voor jonge gays die aan kinderen willen beginnen.

UItzending door BNN/VARA 12 januari 2017 en enige herhalingen