Skip links

2

the begin

As far as accessories are concerned, I think it is always best to be as minimalist as possible.

Nog maar net afgestudeerd mocht de jonge architect Herman Hertzberger in 1967 een groot project uitvoeren: een studentenflat aan de Weesperstraat in Amsterdam. Inmiddels 85 jaar oud noemt hij de Weesperflat nu “een model, een explosie van ideeën.” Van rebels tot ruimtelijk, van gefreesde trapleuningen en zwarte postbakken tot een ‘straat in de lucht’, de jonge Hertzberger tekende dag en nacht om zijn ideeën vorm te geven. Om uitdrukking te geven aan zijn poging een interactie uit te lokken tussen gebouw en gebruikers.

In de documentaire “Het Model” kijken we met Herman Hertzberger en anderen naar Hertzberger’s explosie van ideeën. Met de Weesperflat als startpunt onderzoekt de film Hertzberger’s sociale denken in zijn architectuur en de weerslag ervan in zijn werk en op anderen. De aanstaande vernieuwbouw van zijn ‘Centraal Beheer’ tot duurzaam wooncomplex ‘Hertzberger Parc’ vormt de rode draad in de film. De 85-jarige architect noemt de herbestemming van het Apeldoornse kantoorcomplex de proof in the pudding. Een gebouw herbestemmen tot gebruik waarvoor het in eerste instantie níet is gebouwd, past naadloos in Hertzberger’s idealen die diepgeworteld zijn in het Structuralisme, waarvan hij nog altijd een fervent vertegenwoordiger is.
Met de film beogen we meer dan alleen een portret van een wereldberoemd architect aan het eind van zijn carrière. Niet alleen Herman zelf staat nog vol in het leven, maar zijn gedachtegoed en idealen zijn wederom urgent. De nieuwe generatie bouwkundigen en architecten herontdekken de waarde van het Structuralisme omdat het ruimte en vrijheid biedt voor de huidige dynamische, vloeibare samenleving.

Internationale verspreiding en premières in Nederland

In produktie