Skip links

Anhedonia

Door Oscar Schütz

Helaas niet gerealiseerd

Een theaterstuk voor en door jongeren van 12 – 25
over het meest urgente thema van dit moment:
afhankelijkheid van sociale media.
Anhedonie: Het niet meer (kunnen) ervaren van vreugde. Een verlammende emotionele toestand die
veroorzaakt wordt door het verlies van controle over de impulsen die je uit je omgeving krijgt.
Hulpeloos ongelukkig zijn; aan niets meer plezier kunnen beleven.

Met dit theaterstuk zullen we een publiek van enthousiaste social media gebruikers laten weten en meebeleven hoe ze gemanipuleerd en geconditioneerd worden. Om ze hopelijk wat alerter te maken; en misschien hier en daar iemand wat minder ongelukkig.

Uit een CBS onderzoek van 2018-2019 is gebleken dat 29% van de jongeren en studenten tussen 12 en 25 jaar ernstig lijden onder hun social media contacten: wederzijds pesten, intimideren, stalken en de verslavende ‘noodzaak’ altijd maar online te moeten zijn om maar niets te missen. Met alle dramatische gevolgen van dien. Als voorbeelden betreft het in de stad Groningen ongeveer 17700 studenten, in Utrecht ruim 19500, in Den Haag bijna 9000 en in Amsterdam maar liefst 31450. Gemiddeld 7% van hen behoeft psychische hulp.

Voor ons is dit de reden om een theaterstuk te maken over de meedogenloze, nietsontziende wereld van Facebook, Google, Amazon e.a. achter de programmatuur van de social media omdat theater maken met, voor en door studenten omdat dat de meest effectieve manier is om de doelgroepen te bereiken.

In samenwerking met het Groninger Studenten Toneel (onderdeel van het Cultureel studentencentrum USVA van de RUG) zullen wij het stuk vanaf juni 2021 te beginnen in Groningen en daarna in zoveel mogelijk studentensteden op voeren.

Social media gebruikers weten nog steeds veel te weinig van wat er gebeurt met de gegevens die ze intypen, filmen, prijsgeven via hun webcam en de links waarop ze klikken. Social media lijken een gigantische gratis speeltuin; in werkelijkheid zijn ze een strak gereguleerd verdienmodel. Waarin de nietsvermoedende gebruikers niet de klanten zijn, maar de producten – buit. De eigenlijke klanten zijn bedrijven, politieke partijen, fabrikanten die Google en Facebook betalen om zoveel mogelijk te weten te komen van hun gebruikers. Zodat die gemanipuleerd kunnen worden om spullen te kopen, op iemand te stemmen, ergens aan mee te doen, ergens tegen te protesteren, iets of iemand kapot te maken.